Att bygga och inreda ett hem i Asien

När du som svensk ska bygga ett hus i ditt hemland, kommer detta i stort sett inte gå att göra utan ett kapital på cirka 2 miljoner kronor. Naturligtvis finns det undantag, men på det generella planet är detta sant. Det är många svenskar och andra nationaliteter som väljer att bosätta sig i Asien. De flesta är män i pensionsåldern. De finner oftast en levnadspartner av yngre modell i Asien, vilket leder till att de vill bygga ett hus och köpa en bil till den de helt plötsligt älskar mera än allt annat på jorden. Här kommer de snabbt att se skillnaderna i både byggteknik och de kostnader det medför att bygga ett hus för boende i Asien.

En anledning till att detta ter sig mycket billigare är att ett hus i de flesta delar av Asien inte behöver isoleras. Här är det också många andra saker som bortses ifrån, då de helt enkelt inte anses behövas. I dessa delar av världen finns det inte normer och regler som måste följas för att bygga ett bostadshus på ett eller två plan. De flesta som väljer att bygga hus och bosätta sig i Asien hamnar i Thailand eller något av de närliggande grannländerna.

När lokalbefolkningen bygger ett hus

Det är stora skillnader på hur ett hus byggt av en västerlänning ser ut i de fattiga asiatiska länderna. När lokalbefolkningen bygger ett hus till familjen, kommer detta att vara skapat med tanke på yta och plats. Här kommer det inte att byggas för att ha ett separat sovrum, inte tänker de på köket och ej heller att det ska finnas ett rum till ett eventuellt blivande barn. Här samlas alla i ett stort rum och sover i samma rum under myggnät. Detta gör att ett hus som de skapar kan kosta så lite som 30000-35000 svenska kronor för ett enplanshus i sten. Här ses det enbart till funktion och inte till utseende i de flesta fall. Ett tak över huvudet är oftast gott nog.

Inredningen i ett traditionellt hus på landsbygden i Thailand

När det talas om inredning så är det något som är mycket stort i de rikare länderna i Asien. Här är det mycket vackra handgjorda möbler som uppskattas. Speciell vanligt är det att se detta i Japan, som faktiskt blivit erkänt land där möbelskapare exporterar sina möbler över hela Asien. Dock kommer ett traditionellt hus på landsbygden i de flesta asiatiska länder inte att ha mycket som kan kallas för inredning. Detta beror delvis på fattigdomen, men också på att människor inte sätter något egentligt värde på inredning och möbler. Här behövs helt enkelt inte detta för att leva ett trivsamt liv.